Dżem jabłkowo morelowy

Dżem jabłkowo morelowy

W ostatnich dniach zrobiliśmy na próbę dżem z jabłek i moreli. Wyszedł przepyszny, lekko kwaskawy (to nie tylko nasza opinia), a co najważniejsze bez zbędnych dodatków. Składniki naszego dżemu są tylko trzy- jabłka, morele i cukier. Poniższy przepis to ilość składników na około 7 słoików 300ml. Co do ilości cukru- tutaj można eksperymentować. My nie lubimy bardzo słodkich deserów. Wolimy te z nutą kwaskowatości, dlatego uważamy, że ilość cukru to kwestia indywidualna.

✅3 kg jabłek ( w naszym przypadku były to papierówki

✅0,5 kg moreli

✅0,4 kg cukru

 

Jabłka oraz morele kroimy w ćwiartki (pokrojone można ewentualnie lekko potraktować blenderem). Wrzucamy do rondla, zasypujemy szklanką cukru i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (pilnując by się nie przypaliło, nie przywarło do dna). Kiedy konsystencja  naszych owoców zacznie przypominać dżem (papka) zasypujemy szklanką cukru i gotujemy do czasu zagotowania się dżemu. Gotujący się dżem przekładamy (ostrożnie bo słoiki będą gorące od produktu) do słoików i zakręcamy.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *