Leczo

Leczo

Dziś przedstawiamy nasz przepis na leczo w ilości 6.0L garnka.
Składniki:
✅2 cukinie
✅6 sztuk papryki czerwonej
✅1 sztuka papryki żółtej*
✅1 sztuka papryki zielonej*
✅4 sztuki cebuli
✅10 sztuk pomidorów
✅1 sztuka ostrej papryczki(podłużna)
✅przyprawy:
➡ sól
➡pieprz
➡papryka słodka

*paprykę żółtą, zieloną spokojnie można zastąpić zwykłą czerwoną

Nie podaje ilości przypraw bo to jest sprawa indywidualna. Co kto lubi.
Całą paprykę kroję w kostkę, to samo robię z cukinią. Pokrojone wrzucamy do garnka, nalewamy wody (wystarczy tyle, żeby się nie przypaliło) i możemy włączyć. Cebulę kroimy w piórka, a pomidory w ćwiartki i dorzucamy do papryki.
Wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy. Zalewamy wodą, (ale pamiętamy, że warzywa także puszczą wodę). Następnie przykrywamy i gotujemy.
Ja gotuję do czasu gdy warzywa są mocno rozgotowane. W międzyczasie jeśli widzę, że jest zbyt wodniste podnoszę pokrywkę i gotuję bez przykrycia.
Na końcu jeśli kolor mi nie pasuje to wsypuje jeszcze troszkę papryki czerwonej w proszku. Czekam aż się zagotuje i gotowe.
Przepis banalny, dzieciom bardzo smakowało. Mam nadzieję, że wykorzystacie. Przygotowanie to około 20 minut by wszystko skroić, a później samo się gotuje.
Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *